המבנה הארגוני של משטרת ישראל

המבנה הארגוני
של משטרת ישראל

המבנה הארגוני של משטרת ישראל

יחידות המטה מהוות כלי עזר למפקד בקבלת החלטות ותרגומן לפקודות שיועברו לדרגים הכפופים. כמו כן, עוסקות יחידות אלו בפיקוח על ביצוע הפקודות. יחידות מטה כוללות בין היתר את אגף משאבי אנוש, אגף ההדרכה, אגף התכנון והארגון ועוד.
יחידות שטח – יחידות מבצעיות שתפקידן יישום מדיניות הפיקוד ואכיפת החוק. יחידות אלו פועלות על בסיס סמכות פיקודית והן נמצאות בקו הראשון במשימות אכיפת החוק. יחידות השטח כוללות בין היתר את הסיור, הבילוש התנועה ועוד.

המבנה הארגוני מהווה בסיס למימוש ייעודה של משטרת ישראל לאכיפת חוקי המדינה, קיום הסדר הציבורי, שמירה על ביטחון הנפש והרכוש ונשיאה באחריות לביטחון הפנים. כל זאת על פי סמכויות שבדין ומתוך כיבוד זכויות היסוד של האדם.

כפיפות משטרת ישראל

משטרת ישראל היא גוף אכיפת חוק לאומי הפועל תחת המשרד לביטחון לאומי (בעבר המשרד לביטחון פנים).

היא אחראית על שמירת הסדר הציבורי, מניעת פשיעה, חקירת עבירות ואכיפת חוקי המדינה. המשטרה פרושה בכל רחבי הארץ ופועלת באופן ממלכתי ואחיד.

מבנה המשטרה כולל מספר רבדים: סגל פיקוד בכיר, אגפי מטה, מחוזות, מרחבים, תחנות משטרה, וכן יחידות מיוחדות וייעודיות.

הנהגת משטרת ישראל

בראש המשטרה עומד המפקח הכללי (מפכ"ל), אשר ממונה על ידי הממשלה ומקבל את סמכותו מכוח החוק. תחת המפכ"ל פועלים סגנו וקצינים בכירים המנהלים את האגפים השונים ויחידות המטה הארצי (מטא"ר).

המטה הארצי

 המטה הארצי הוא מרכז הפיקוד והשליטה של משטרת ישראל. הוא קובע את מדיניות המשטרה, את האסטרטגיה המבצעית והארגונית, וכן מפקח על פעילות האגפים המקצועיים והיחידות המיוחדות. במסגרת המטה פועלים אגפי-על כגון:

  • אגף חקירות ומודיעין: אחראי לניהול מערך החקירות, הפעלת מודיעין, מאבק בפשיעה חמורה ובטרור פלילי.
  • אגף מבצעים: עוסק בתכנון והפעלת כוח המשטרה בשטח, לרבות התמודדות עם הפרות סדר, אירועי טרור, פיגועים והפגנות.
  • אגף קהילות ומתנדבים: אחראי על קהילות, מתנדבים ומש"קים.
  • אגף משאבי אנוש: אחראי על הגיוס, ההכשרה, המשאב האנושי.
  • אגף לוגיסטיקה: אחראי על ציוד, לוגיסטיקה.
  • אגף תקשוב וטכנולוגיות: אחראי על מערכות מידע וטכנולוגיה.
  • אגף תכנון וארגון: עוסק בבניית תכניות ארוכות טווח, פיתוח ארגוני, בקרה ופיקוח.
  • אגף התנועה (את"ן): מופקד על אכיפת חוקי התנועה, הפחתת תאונות דרכים והסדרת תנועה ברחבי הארץ.
  • מחוזות ותחנות: המשטרה מחולקת למספר מחוזות גיאוגרפיים (כגון מחוז תל אביב, מחוז ירושלים, מחוז צפון, מחוז חוף, מחוז מרכז, מחוז דרום, ומחוז ש"י - יהודה ושומרון), כאשר כל מחוז מנוהל על ידי ניצב (קצין בדרגת גבוהה) וכולל מרחבים, כאשר בכל מרחב נמצאות מספר תחנות משטרה מקומיות. התחנות אחראיות למתן שירותי משטרה ישירים לתושבי האזור: טיפול בתלונות, מניעת פשיעה, חקירות מקומיות, סדר ציבורי וסיוע אזרחי.

לסיכום

משטרת ישראל הינה ארגון מורכב ובעל מבנה רב-שכבתי. בעוד הנהגת המשטרה והמטה הארצי קובעים מדיניות, המחוזות והתחנות הם קו החזית מול האזרח. לצד האגפים המקצועיים, קיים מערך נרחב של יחידות מיוחדות (כמו מג"ב, יס"מ, ול"הב 433), המתמחות בתחומים ייעודיים, וכל זאת תחת חזון משותף של מתן ביטחון לאזרחים, הגנה על הסדר הציבורי ומאבק בפשיעה על כל גווניה.